Curiozități, Curiozități necesare, De prin lumea larga, Exotisme

Barselona se termina!

Calatoriile astea de 2-4 zile cu 5-7 prieteni prin capitale de mici visate, au si ele farmecul lor. Nu doar ca ai pretext sa cumperi zilnic la amiaza 1 litru de sangria, gasesti oferte super-coco pe airbnb, dar si mananci tot ce gasesti prin meniurile localurilor, gustand de la toti cate putin (*-*).

Ca sa nu mai zic ce idee buna e sa ii lasi pe ei sa faca pe ghizii: 0% stress, 100% satisfactie! Asa ca-n cele ce urmeaza, o sa incerc sa listez celelalte cateva localuri ce merita incercate, daca aveti drum prin Barcelona. Tudor, ia notite! 😉

Ziua ti-o incepi cu tot soiul de minuni de-ale catalanilor: cea mai apreciata a fost omleta lor cu cartofi. Ciudata combinatie, de ma intrebati pe mine…Da’ neasteptat de delicioasa! Evident ca a fost reprodusa cu proxima ocazie in tigaia mea din Cluj. Asta se gasea pe la toate supermarketurile si-o mancau in draci (reincalzita)- tortilla de patatas bravas. Daca vreti sa va complicati viata, cum am facut eu, puteti incepe cu crepes, facute cu putinele mijloace din bucataria lui Pedro. Sau cu o combinatie nepamanteana de chorizo, capsuni si frisca! (recunosc, la ultima am intins nitel coarda…)

Apoi de pranz…Intr-una din zile, am poposit hamesiti in Las Culleretes, un local foarte simpatico-comunisto-vintage, aproape de La Boqueria. Cu niste dame ce aveau grija de noi cu aere materne si care ne-au servit mancaruri delicioase. Cel mai eficient a fost sa ne comandam fiecare alt fel, astfel ca am gustat vreo 4 feluri diferite de mancare, una mai buna ca cealalta. Am inceput cu fructe de mare fierte, am gustat si din supa de calamari cu naut si paste (normal ca o s-o gatesc curand si p-asta!). Nu m-am dat in laturi nici de la calamarii la gratar si caracatitele incalcite printre niste sos de verdeturi. Bun si rezonabil la pret, cu tot cu desert!

Pfff, si seara a urmat delirul culinar: la recomandarea celui mai bun ghid barcelonez gasit la Sandeman’s, ne-am rezervat locuri la mai multe tururi,mai ales la turul de tapas.

Tapas-urile sunt gustarele specifice spaniolilor, pe care le-au bagat in peisajul si istoria lor de pe vremea regilor. Pentru ca saracii obisnuiau sa bea prea mult in timpul zilelor de lucru, au introdus mini-sandvisurile astea cu de toate pe langa bautura. Ca sa ii tina p-astia apti de munca si cat de cat treji.

Prima oara, la Txirimiri. Am gustat din tapas-urile specifice zonei de langa Bilbao, cei din zona basca. Da, Spania asta e un mix aparent functional intre castilieni (spaniolii per se), catalani (cum e si Barcelona) si basci. Iar tapas-urile astea erau cu de toate si se numeau pinxos (se citeste pintchos, x=tch la catalani). Un soi de bruschete cu ce vrei tu, inclusiv chestii dulci, si un batz deasupra, ca sa le tina laolalta. Ca-n pozele de mai jos.

This slideshow requires JavaScript.

Dupa care, am trecut si pe la un local d-asta binecuvantat michelineste (Segons Mercat), cu vreo 3 stele…Cred..Dar imi amintesc clar 2 lucruri: bagheta asta buna cu sirop de masline si suc de rosii, delicios de simpla! O chestie pe care o s-o folosesc obsesiv pentru gustari de primavara-vara. Si un sos delicios, care ne-a adus aminte de shaorma din Speed-al naibii de similar!

Tapas am bifat, evident ca trebuia sa gust si niste paella. Era prea devreme sa luam cina la La Paradera, asa ca ne-am dus la un local unde ne-am trezit cu o paella cu aspect de bitum! Cu negru de sepie…Dar surprinzator, buna la gust! Da, stiu ca o sa va fie greu sa “inghititi” pozele de mai jos. Repet, a fost foarte buna paella asta! om nom nooom!

Si ultimul fel consistent de mancare, a fost ceva descoperit total pe neasteptate, dar la mare cautare pe la barcelonezi in ultima vreme. Un buchet sanatos de ceapa verde, facut la gratar de o dama vanjoasa si servit in tigle, pentru care-ti trebuie echipament de sugar si de coafez: Calcots, mancate La Foixarda (zona MontJuic).

Pentru calcots, ti se aduce un sos grozav de rosii si ardei, si ti se da babetica si manusi. Altfel, n-ai cum s-o scoti la capat!  Necunoscatori cum eram, ne-am luat o portie de persoana- ajungea si una la 4 persoane. Si pe urma, am adaugat si un carnat magnific: usor si delicios- butifarra. Absolut socati am iesit de acolo! Si de ce tocmai mancasem, si de felul in care-am facut asta (*-*).

Si ca sa fiu linistita ca i-am laudat pe astia suficient si vi-am furnizat destule sugestii pentru viitoare city break-uri in Barcelona, va mai zic ceva. Nachos la ei erau pur si simplu altfel! Deliciosi, nevoie mare. Si ardeii aia micuti si dulci serviti langa bere, erau de vis!

Iar daca va tre’ niste mancare satioasa si rapida, de sa te lingi pe degete, bagati o ditamai felia de pizza cu doar 2 EUR. Cat va veti plimba in nestire prin Barri Gothico. La Dues Sicilies!

Screenshot_2016-03-06-19-47-47-01

Mai ramane sa bifati niste inghetata colorata in plimbarile exploratorii si niste xurros (tchurros). Plus niste vin baut din porron- o carafa sucita, cu care bei lejer vin, fara sa-l atingi cu gura. Adica te-mbeti ca porcul si te mai si stropesti! Dar clar te distrezi in timp ce faci asta 😉

Cam asta ne-a fost si cu ghidul culinar de city break in Barcelona. Adica, sper ca v-ati prins ca asta a fost ce-am scris aci (*-*)!

A fost barcelovely ( ©Mada!)! Asa sa va fie si voua!

DSC_6462-01

Note:

  • Noi am stat la Pedro cel cochet, la 2 strazi de Sagrada Familia care nu avea cucarachas en la coccina, cum afirma unii! A fost perfect pentru 7 prieteni pusi pe nebunii si surprinzator de aproape de cam toate. 
  • Toate revelatiile noastre au fost mult sporite de ghizii nostri entuziasti, fini cunoscatori ai orasului cochet-Fifi si a lui frumoasa! Plus aplicatia visitacity, cu care ne-am facut lejerut traseul de barcelovely 😉
  • De-ati ratat celelalte 2 episoade de poze facute cu telul la mancare barcelonata, aveti aici partea 1 si aici, partea 2.

Leave a comment