Exotisme, Uncategorized

Cocosland – Tailanda

Un an bun incepe cu povesti bune. Si am eu una grozava pentru voi! Despre perindarile culinare din Tailanda. Unde, si daca nu ti-ai propus, tot iti devine excursia o aventura culinara. Una variata, colorata, teribil de imbietoare si indubitabil asociata cu cocosul, direct de la mama lui. Cu greu, am reusit totusi sa selectez doar o zecime din pozele facute acolo. Si sa-mi exprim entuziasmul in mai putin de un roman. Sper sa va contagieze si pe voi si sa va apuce de-ndata pofta de excursii in Tailanda 🙂

Incep cu cel mai curprinzator raspuns la cele 13456782 de intrebari despre cum e mancarea in Thai. E buna, proaspata si usor de gasit. E savuroasa. Plus, e ieftina! Daca mergi pentru mancare acolo (which I secretly totally did), ai ajuns in rai. Daca mai cauti si altele, treaba ta ce cauti, o sa dai de multe alte surprize placute: poporul tailandez e unul tare placut- zambitori fara falsitate, toleranti si a-ntaia la turism. Cum sa nu-ti placa. Si cica au si cel mai mare  indice de feminitate dintre tarile asiatice, cf. lui Hofstede – se vede de la o posta. Plus mai mult de 90% din ei, sunt budisti, deci iau viata asa cum vine. Iar natura din tara asta e coplesitor de frumoasa. Si sa nu mai zic de masajul thai – o relaxare totala, care da dependenta!

Da, vreau sa ma intorc. N-am savurat inca mancarea si viata din partea de nord si mai am de incercat cateva sesiuni de gatit cu localnici! Dar sa nu uitam de ce pana la urma, s-a intamplat deja. Allora…

Cum arata mancarea thai? Minunat! Aspectul mancarii e una din preocuparile de baza cand ti se serveste mancarea. Se extinde chiar si la bauturi, nu doar la mancare. Un obicei preluat de la curtea regala, asa numita “thai royal cuisine”.

Florile, mai ales cele de orhidee, insotesc cam orice cocktail. Si iti mai lasa cei de la hotel flori si pe asternuturi sau in frigider. Uneori, ti le mai pun si-n farfurie. Eu, coplesita de atatea grozavenii, l-am intrebat pe un tailandez daca pot sa mananc si floarea din farfurie. Cred ca era obisnuit cu turisti prosti ca mine 😉

Cum miroase? Pentru mine, ca cele mai intense si placute arome pe care le asociez cu bucataria savuroasa. Pentru unii, poate parea niste Autan sau Cif lichid. Sau atat de aromat, ca pari sa mananci sampon. Dar chiar si cei care la prima degustare au fost sceptici, se convertesc pana la urma.

Ce ingrediente se folosesc? Ce se mananca? Fooooooooooarte mult cocos, adica lapte de cocos proaspat stors din niste nuci tinere de cocos, gasite prin Thai din belsug, amestecate cu condimente de curry. Nuci si caju cu pui si taietei de orez sau alte minuni transparente. Salate de papaya cu fructe de mare. Multe fructe de mare. Mult orez- variate soiuri. Orez fiert cu pui si ananas, servit in ananas. Mango mult. Thai mango, copt si aromat, de ramai mut! Coriandru, frunze de kaffir, lemongrass, ardei iute, busuioc tailandez. Combinatii de pui, porc si soia. Cu bucataria chineza si pe alocuri, cea indiana. PadThai, bagat sau nu-n omleta. Curry clasic, galben, verde, rosu. ‘Ti ploua-n gura! Cam asa ceva:

Unde se gaseste mancarea buna? Peste tot, dar am si cateva recomandari grozave pentru voi- daca ajungeti in Pukhet, incercati-le pe astea doua: Kopitiam by Wilai si PahThai Chef Sombat.  Mi-a placut mult si mancarea din Khaolak, Khaosok si Ao Nang. Va puteti increde in TripAdvisor cand va apucati de cautat mancare.

Ce se bea? Apa de cocos in draci! De la nucile de cocos tinere. Pentru ca e super racoritoare, pentru ca e foarte multa si foarte la indemana. Si revigoranta. Si o bei cu paiul direct din nuca. Smoothie-uri de papaya, mango, fructul pasiunii, cocos cu gheata. Bere Chang tare buna. Servita in niste halbe tinute reci la congelator. Cocktailuri funky, care ai zice ca-s cu chimicale de la culorile curcubeice, dar chiar au ingrediente proaspete, care la noi is doar sintetizate. Bauturi dulci de aloe vera si alte porcarii destul de dubioase, dar interesante, de gasit in 711.

Fructe si deserturi. Nu cred ca a fost masa fara desert. Si nu cred ca am ales vreodata ciocolata…Ba da, o amarata de inghetata tempura cu crema de cioco. In rest, deserturile sunt cel mai adeseara combinatii savuroase de fructe proaspete, cu inghetate din ele facute, sau cu orez. Sau gem din ananas si fructul pasiunii la mic dejun. Ori bomboane din fructul palmierului (alea maro, dar foarte gumate si aromate). Preferatul meu si cel mai drag tuturor cu care am hoinarit prin Thai, ramane “mango sticky rice” (orez fiert in lapte de cocos, cu mango proaspat), pe care foarte curand il voi reproduce cu ajutorul mango-ului de la MangoPeople. Nu sunt foarte multe alegeri pentru desert, dar cate sunt, isi fac treaba cu vard si indesat!

Cocosul…mai tre sa zic ceva despre el? e peste tot! e bun! te racoreste si te loveste-n crestet cand te revigoreaza dupa o zi caniculara! Si e atat de diferit de ce apuci sa vezi la noi! Creste-n copacii de pe strada, se culege-n ciorchini si e greu ca naiba. Soc si groaza- cum de creste cocosul in gramajoare si nu cade direct din copac cand il scuturi, sub forma unei nuci maro si tari, ca la Cartoon Network?

Pfff, aproape-mi vine sa plang de dor cand ma gandesc la dragul de el! Dupa ce-ai incheiat cu apa de cocos, savurezi miezul de nuca tanar aparent mucilaginos si impecabil de alb. Inghetata de cocos? Pfffff! Exista la unele tarabe chiar si inghetata servita-n paine.. Pina colada? cea mai buna din viata mea!

Ce mananci cand esti pe drumuri? Pentru ca probabil mare parte din excursia in Tailanda vei fi pe coclauri, descopering o insula ori o padure sau jungla, te linisteste gandul ca pana si mancarea din tururi e buna, chiar si cand e incredibil de simpla! De la orezul prajit cu fructe de mare, la pestele cat casa facut la gratar si dat cu tot soiul de sosuri, pe pat de verdeturi, iesi mereu castigat de la o masa ad-hoc. Vine de obicei vine la pachet cu tururile mai aventuroase de mers prin jungla/pesteri/ snorkeling. Gustarile cele mai eficiente si de gasit oriunde, vor fi orezul lipicios cu banane, invelit in frunza de banane. E un soi de echivalent de baton energizant. Banana d-aia mica-mica de-a lor, foarte dulce, care devine rosie cand e fiarta si apoi e indesata intr-un rulou de orez, si impachetata, pentru pastrare, in frunza de banana.

Iar pe langa toate astea, o sa te trezesti ca folosesti intr-o saptamana mai multe pahare de iaurt decat ai folosit intr-un an acasa. Asta pentru ca apa se pastreaza deseori in paharele cu folie, ca iaurturile.

La piata- oda minunatei fotosinteze, verde cat vezi cu ochii! Plus oameni relaxati si fructe din paradis. Camioane cu pomelo, asa cum sunt la noi cele cu lebenite. O incantare pentru ochi si niste mirosuri imbatatoare! Dragon-fruit, durian, jackfruit, guava, longan, rambutan, sala (ultimele trei, toate verisoare de litchi). Vinete verzi pitice, foarte bune de pus in curry. Mango de vreo 3 feluri- si verde si galben. Plus o gramada de lucruri care inca n-am aflat ce sunt…Si verdeturi cat cuprinde ochiul! Iti vine sa mirosi si sa iei cu tine acasa tot. Apoi realizezi ca durianul si jackfruitul sunt greu de dus chiar si doi pasi si iti iei fructe gata curatate si ambalate in pachete mici.

Asta la piata de legume si fructe. Ca la cea de carnuri, ii greu tare sa nu lesini. Am trecut in mare viteza prin ea, era greu de procesat ce se intampla acolo- caldura mare, carnuri in variate forme si dimensiuni si o igiena aparent precara. Is sigura ca nu e chiar asa rau cum parea, dar am ales sa ma lamuresc cu alta ocazie despre asta. Luati-va vreo 5 minute pentru pozele de mai jos, au si explicatii atasate 😉

Evident, din pricina temperaturii ridicate, deshidratarea e o metoda foarte buna de conservare. Cel mai mult mi-a placut cum isi usuca multi bananele lejer, pe strada, la soarele arzator de oras sau sat. Si cat de surprinzator e durianul: are un gust de gref si piersica, o textura uimitoare- pare file de peste. E foarte zemos si miroase destul de persistent, astfel ca-n unele locuri, nu e voie sa-l aduci sau trebuie sa ceri permisiune speciala, din pricina mirosului ce poate deranja lumea. Atat durianul, cat si alte fructe tailandeze, pot fi cumparate din aeroport si aduse pe avion intr-un recipient special, la plecarea din tara. Am aflat prea tarziu, dar data viitoare, fac asta!

StreetFood. Nu ne-am dat delir cu diversele piete de mancare, care apar mai mult in weekend si-s mai dese in partea de nord. Si n-am mancat nici sobolani pe bat, si nici insecte prajite. Gustul lor am inteles ca ar fi efectiv al condimentelor cu care-s facute. Nimic altceva. In schimb, am inteles de ce toata lumea moderna se inspira de la mancarea de strada tailandeza- e o diversitate enorma- vizuala si olfactiva. Preparate crude ori gata de mancat, te ametesc de la un capat la celalalt al pietei volante.

Ce mi-a displacut la Tailanda? Cantitatea exagerata de ambalaje folosite. Prea multe plase de plastic de unica folosinta, pe care le primesti la orice. Si multe sticle de plastic si pahare in care bei apa. Aici n-ai de ales, apa de la robinet nu e potabila. Noroc ca mai folosesc frunza de banana ca ambalaj sau suport in aranjarea mesei.

Cam atat…era de-ajuns, nu-i asa? Daca cele de mai sus nu v-au convins, va mai las cateva imagini pescuite de ici-colo. Unele cu privelisti ametitoare, altele cu ciudatenii la care ai de cugetat putin. Dar toate redau fidel atmosfera de acolo, un mix de surprize foarte variate.

Si-n loc de note, o reluare a miturilor stupide despre Tailanda:

  • Toata mancarea tailandeza e iute – nu e, tu stabilesti cat de iute sa-ti fie servita
  • Se mananca insecte si sobolani pe bat. Poate…dar foarte rar, si doar daca le cauti, mai mult prin Bangkok
  • In Tailanda, mananci doar de pe strada- mananci foarte bine si ieftin in localuri mai putin sofisticate. Intr-adevar, mancarea de pe strada e mai ieftina, insa nu e scump nici sa mananci in localuri. Le gasesti usor si mancarea cea mai simpla e foarte usor sa fie delicioasa si sanatoasa
  • Trebuie sa fii precaut- sa nu ramai cu un rinichi din doi. Poti fi rapit, drogat si furat. Daca esti prost-gramada si ajungi muci prin zone foarte dubioase, o fi posibil. Dar, in general, mi-a lasat senzatia unei destinatii sigure de vacanta
  • Tailanda e plina de travestiti si prostitutia e in floare. Ei, pe naiba! Nu e cum credem noi! Mergeti acolo si va convingeti!
  • Tailanda e o tara jegoasa. Pe unde am fost eu, nici pomeneala…au fost si locuri unde trebuia sa-mi dau jos papucii, ca sa intru la baie. In general, trebuie sa te descalti inainte de a intra undeva. Asa am ajuns sa vad primul supermarket unde oamenii merg desculti.
  • Masajul tailandez te lasa fara suflare a doua zi, abia te mai poti misca. E doar foarte relaxant, nu ramai nici cu sechele, nici cu febra musculara sau intinderi. Si vrei sa-l repeti!
  • E plin de soparle peste tot, trebuie sa dormi cu ele-n casa. …Ei, mai gasesti cate-un gecko mic si mai speriat decat tine, care n-are cum sa-ti faca rau. Cel mult va ramane incremenit pe pereti ore-n sir. Sunt destul de draguti 😉
  • Te mananca tantarii de viu! Trebuie sa te dai cu Autan si ziua si noaptea, o data la cateva ore? Mai mult, de la tantarii din Thai iei zika sau malarie. Mda, cam cum te musca si acasa, asa te musca si acolo – pe unii mai mult ca altii. Si niciodata, cat sa te umpli de bube de la muscaturi si sa nu poti sa te bucuri de vacanta.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s