Desert, Exotisme, Experimente

Delirul de sărbătoare – jeleu cu prosecco

In 2017 am descoperit Italia, prosecco si placerea de a-l savura cu prietenii. In special cu unul anume, cu care m-am si casatorit. Iar de Craciun, mi s-a parut cea mai potrivita ocazie sa incerc si-o acrobatie culinara cu el. Unii din prietenii care stiu cum au sfarsit ultimele mele incercari de facut jeleu, se vor bucura citind asta.

Mai exact, ultima oara cand am incercat sa fac un jeleu, nu parea sa-mi fi iesit si eram gata sa-l arunc. Exact cand era deasupra veceului (eram mica si proasta pe-atunci, aruncam mancare si o aruncam si-n veceu), m-am hotarat sa nu-l arunc si sa-l declar comestibil. Cand le-am zis colegilor de job patania asta, nu s-au mai bucurat ca i-am servit cu jeleu. Noroc ca le-am zis dupa ce-au terminat de mancat.

De data asta, n-am gafat-o asa rau. Dar au existat mici aventuri, ca altfel nu era acrobatie. Inspiratia mi-a venit de la draguta de Oana de la Chicineta, care, v-am mai zis, e genul de nebuna grozava careia-i cam place viata si pe care-mi face placere s-o urmaresc. Si chiar am incercat sa respect reteta ei.

  • 750 ml de prosecco
  • 250 ml apa
  • 300 gr zahar alb
  • 12 foi de gelatina (dr. Oetker)- adica 2 plicuri
  • arome: vanilie, rom, portocale – 1/2 lingurita de esenta
  • TIMP! tre’ racire peste noapte la desertul asta alcoolizant

Servit cu smantana lichida pentru frisca direct din cutie. Plus rodie. Plus pericol de ametire. De vis si de Craciun!

Am folosit o forma de silicon de guguluf doar pentru ca-mi place cuvantul “guguluf”. Si operatiunea a fost relativ simpla: toarna prosecco, apa si zaharul intr-o oala si amesteca-le cu o lingura pentru dizolvare (ochiometric, evident). Apoi, pune amestecul asta pe foc si da-l in clocot 1 minut. Cam acu e timpul sa inmoi cele 12 foi de gelatina in cata apa rece vrei. Si le tii 5 minute acolo.

In oala de pe foc, adauga aromele pe care le pui in amestecul ce firerbe si mai lasa la fiert inca 1 minut. Stingi focul si iei 250 ml din ce e in oala intr-un recipient, unde adaugi si foile de gelatina scurse cumva de apa. Eu le-am stors ca pe o batista in maini. Nush cum altfel se procedeaza cu foile astea. Dar a mers!

Deci, foile de gelatina si 250 ml de lichid cald vin batute cu telul, pana se dizolva toate. Se toarna chestia asta peste ce a ramas in oala si se toarna amestecul lichid intr-o forma, preferabil de silicon, pe care ai uns-o cu ulei. Se tine la frigider min. 8 ore. Cand e gata, tine putin in apa calda forma de silicon si abia apoi rastoarn-o in farfurie.

Iar cand se mananca, toarna smantana de frisca sau crema de cocos deasupra si presara rodiile. A mers de minune si cu zeama de lamaie si portocale, pentru vegetarieni. Am apucat sa fac poze doar la ce-a iesit, pentru ca nu credeam ca va chiar vedea lumina zilei.

Zic ca merita sa-l faceti, n-are cum sa nu va iasa. Cu tot cu transportul lui in forma lichida de la un capat la altul al orasului, peste 2-3 bumpere serioase si varsat putin prin masina, a rezistat si a ajuns pe masa de Craciun a doua zi. Si da, chiar te ametesti nitel doar de la 2 portii. Plus, ca arata fabulos in farfurie!

Eu una sigur il refac, mai ales ca m-am procopsit cu 10 plicuri de gelatina, nestiind ca intr-un plic sunt 6 foi…Tot raul spre bine, mai am rezerve cat pentru 4 portii de jeleu.

Pofta buna si nebuna!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s