Bunătăți în casă, Desert

Cozonacul Van Gogh

Azi vreau sa va zic de cozonacul cu nuca si caramel din 5 corzi mai mici. Nush cum se zice in varianta non-regionala “coarda de colac”, dar practic, reteta ce urmeaza e buna de facut si refacut cand va apuca dorul de sarbatori sau colaci. Sau pur si simplu, cand vreti sa va faceti debutul in lumea cozonacilor. Si daca va iese bine, ar trebui sa arate ca o tentativa de noapte instelata a lui Van Gogh in lumea culinara, cu multe cerculete si inflorituri impresioniste.

E super simplu, al naibii de gustos si pufos si poate inlocui cam toate deserturile de Craciun/ Rev, daca aveti creatori sau socri la masa. Plus, e o lectie buna atat pentru priceput cum se fac cozonacii, cat si pentru cum se face caramelul. Inspiratia e luata de-aici si zmeizata pe ici-pe colo.

Asa, ca va zic reteta pe repede inainte, pana nu dispare pretextul s-o faceti. Poate va tenteaza s-o incercati pentru masa din 31 . Pregatiti oua, unt-o gramada, faina si nuca. Faceti aluatul si apoi umplutura. Pentru 2 cozonaci (adica 2 corzi de colac).

Pentru aluat:

  • Topesti 140 g unt si-l lasi putin la racit
  • Inmoi timp de 10-15 min 25 g drojdie in 50 ml lapte caldut si 2 linguri de zahar
  • Cerni 600 g faina, faci in mijloc o gropita si torni peste:
    • amestecul de drojdie
    • 2 oua intregi
    • 2 galbenusuri
    • restul de lapte (inca vreo 150 ml lapte caldut)
    • 2 linguri esenta vanilie
    • coaja rasa de la 2-3 portocale si 2 lime-uri
    • 1/2 lingurita sare
  • Framanti aluatul cu drag si spor, pana se aduna toate impreuna, iar apoi torni peste untul topit si incepi sa-l incorporezi in aluat. Asta e partea cea mai placuta: adaugand unt in aluat, devine pufos si elastic, capata o culoare delicioasa si te face sa te simti oarece sculptor.

Aluatul bine framantat tre’ pus in haine vreo 1,5 – 2 ore. Adica va fi acoperit cu un capac sau folie si va dospi la cald intre paturi si perne. Ar trebui sa se dubleze sau chiar tripleze in acest timp.

Umplutura: nuca si caramelul

Pana se gandeste el sa devina apt de modelare, macinati nuca (400 g), amestecati-o cu vreo 100g zahar, si orice alte arome sau minuni aveti la-ndemana. Eu am pus in plus poejo, o menta portugheza pe care am dat o groaza de bani si care miroase minunat, despre care aflu azi cu stupoare ca ii zice busuiocul cerbului si-i buna la avorturi. Apoi am realizat ca poate ar trebui sa donez niste bani la reclamele alea ce-mi tot apar cand intru pe Wiki, ca articolele sa fie nitel mai bune si updatate.

Caramelul: nu va faceti iluzii, nu va va iesi din prima.

Dar, incercati: puneti 200 g de zahar brun la incalzit pe foc mic intr-o oala pe care n-o iubiti super mult si cand incepe sa se topeasca putin, adaugati repede 70 g unt si un pachet de 200 ml de smantana pentru frisca. Si invartiti rapid, vreo 4-5 minute, pana va iese un sos consistent de caramel. Pe care-l puneti deoparte, sa se raceasca. Daca nu va iese din prima, mai incercati o data. Cu caramelul strans laolalta si esuat, puteti face pe urma ceai de zahar ars cu portocale, il puteti pune pe o prajitura ca ornament, il puteti sparge si manca drept bomboane…stiti voi- faceti ceva cu el, nu dati cu el de pereti si gresie ca nu v-a iesit.

Si cand vi-s toate pregatite, incepe spectacolul: intins aluat, umplut, rulat si construit corzile de cozonac.

Taiati aluatul dospit in 10 parti egale. Intindeti fiecare bucata cu sucitorul de lungimea tavii de cozonac, si latimea sa va fie de cam o palma. Primele va ies ca o amiba, apoi incepe sa fie proportionale si sa arate a dreptunghi. Ungeti cu caramel aluatul pe toata suprafata. Turnati peste caramel nuca cu zahar si apoi rulati-l cu grija.

Faceti asta de 10 ori. Nu va ingrijorati, e o treaba placuta pe care o veti regreta cand e gata. Asezati-le pe rand in tava, in sistem de 3+2 de preferat:adica 3 foi jos si 2 sus, pentru stabilitate. Inainte de a le pune la cuptor, ungeti-le pe deasupra cu un galbenus amestecat cu 2 linguri de lapte. Apoi le dati la cuptor vreo 40-50 minute, dupa cum va e masina de copt. Nu cand incepe sa miroase a Craciun, ci cand is rumeni si e copt in interior aluatul. 180 de grade sau foc mediu la cuptoarele retro (*-*).

Si apoi ii mancati. De preferat, dupa vreo 30 de min, o ora. Nu dupa 15 min, cum s-a intamplat la mine. Ca se destrama corzile si se-ndoaie burtile.

Si cam atat mi-a fost cu cozonacul Van Gogh. Care, de-mi iesea cum zice reteta originala si cu mai multa migala, arata chiar ca-n tablou. Dar in stomac, sigur a produs aceeasi senzatie ca cea de la privit un impresionist priceput.Pofte multe si bune!

Note:

  • Pentru curiosii ca mine, merita mentionat si de unde a aparut cozonacul asta. Zice-se ca forma cea mai apropiata de a noastra vine de la bulgari, unde chiar au cuvantul corespondent pentru asta= kozunak.

Insa, la origine, e de la egipteni, ce-l faceau cu miere si stafide. Pe urma, de la ei l-au preluat grecii, de la greci l-au luat romanii si de la romani, englezii i-au dat forma lunga si ingusta. Si la final, francezii l-au ridicat la rang de desert si l-au facut atat de popular. E de fapt o paine dulce, cu lapte si oua. La care poti varia foarte mult umplutura. Si se mai zvoneste ca, cu cat il framanti mai mult, cu atata-ti va fi mai bun.  Iar romanii l-au transformat intr-o mancare specifica lor prin felul in care se joaca cu mirodeniile in diverse parti ale tarii. Nu-i neaparat de-al nostru, dar am reusit noi sa ni-l customizam cumva, pana cand a devenit traditie draga noua.

 

Advertisements

1 thought on “Cozonacul Van Gogh”

  1. Am incercat si eu cateva retete de sos de caramel, si doar asta mi-a iesit din prima http://www.teoskitchen.ro/2015/02/sos-caramel-sarat.html
    Cred ca secretul e sa se stea cu ochii pe zahar pana se arde un pic, sa nu se intareasca. Si invartitul smantanii pt frisca rapid rapid rapid, trebuie chiar facut rapid. Pt ca nu chiar am avut atata viteza, mi-au ramas niste bulgari de zahar, care se pot separa usor cu o sita 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s