Fițe porno! (*-* cheesecake *-*)

Oare am apucat sa va zic vreodata de cheesecake-ul meu? Cred ca inca n-ati fost prezentati pornosagului de reteta pe care o fac eu cand mi se cere cheesecake. E o reteta pescuita de la Princess, o creatura draga mie ce m-a invatat sa-mi placa mancarea buna, pana la delir. Si sa-mi bag nasul in retete lascive americanesti, cum e si aia de New York Cheesecake, de la BBC Good Food. Ei, din cauza acestei retete, am inceput sa fac cheesecake acu vreo 4 ani. Si de-atunci, o tot ajustez. Iar acu recent, am dichisit-o cu ceva mai de sezon.

Asa ca, dragii mei dispusi sa va asumati un desert decadent, luati aminte aci- n-am dat niciodata gres cu reteta asta (*-*)!

Ca la orice cheesecake, tre’ facute 3 chestii ca sa iasa bine treaba: blatul din biscuiti digestivi, ditamai continutul branzos si topping-ul, mai mult estetic decat necesar. E de precizat de la bun inceput, ca aici vorbesc despre un cheesecake grasun! Si ca nu cred in cheesecake-urile fara coacere, n-au niciun dumnezo! Si ca asta e cu Philadelphia, pentru ca America…Si ca dureaza o vesnicie sa puteti savura rezultatul. Mda, e clar o reteta fitoasa!

Asa ca, facem blatul crocant:

  • 350- 400 gr biscuiti digestivi
  • 90g unt (cam 1/2 dintr-un pachet de unt)- 82% grasime, recomand eu
  • 1 lingura zahar

Se zdrobesc biscuitii si se amesteca cu untul topit si zaharul, apoi se apasa binisor pe fundul unei tavi cu inel, tapetat cu hartie, ori dat cu faina. Sta maglavaisul asta 10 min la cuptor la vreo 180 de grade. Apoi il scoateti la racit, pana pregatiti grosul.

Precizez ca am folosit tava cu inel*, ca numa’ asa stiu eu face cheesecake! Si ca am mancat jumatate din biscuiti pana sa ma apuc de reteta! Nu va luati biscuiti prea buni, veti pati ca mine. Biscuitii din imagine sunt absolut bestiali-  i-am descoperit acu in graba, pe un raft din Kauf.

*De 21 cm diametru sa fie tava, altfel iese o pleosteala!

Si apoi vine delirul cu branza:

  • 400 g crema de branza Philadelphia (puneti ce vreti voi, eu in asta cred)
  • 200 g de zahar brun (ca de-asta am in casa si ca inca nu m-am lamurit daca e mai bun asta sau cel alb)
  • 3 linguri de faina
  • 2 oua intregi + 1 galbenus
  • 2 linguri de vanilie
  • 2 linguri de zeama de lamaie (fara samburi, ca stricam tot!)
  • 300 gr de smantanta dolofana, de cam 24-26% grasime
  • SI BONUS de sezon: 1 cana plina-ochi de afine turtite cu furculita! Spalate, evident!

Le amestecati pe rand, in ordinea in care le-am povestit mai sus. Cu rabdare si cu mixerul. Nu stresati amestecul prea tare, ca nu vreti sa adaugati tot aerul din jur in cheesecake!

Dupa ce le  considerati omogenizate, turnati amestecul peste biscuitii crocanti si le bagati 35 de minute la cuptor. La vreo 200 de grade (cu focul la jumatate, pentru cuptoarele de varsta voastra).

Nu uitati sa dati cu unt interioruol tavii. Cum stiti ca e gata? Se desprinde amestecul de pe margine.

Dupa 35 de minute, ce credeti? Inca 2 ore de lasat la racit. Ori in cuptor, cu usa deschisa, ori in afara lui. Apoi, ii trantiti un topping, cu care puteti drege continutul, daca e prea dulce:

Topping:

  • 200 ml de smantana sau iaurt mai grasunel
  • 1 lingura de zahar
  • 3 linguri de zeama de lamaie (fara samburi!)
  • SI BONUS LA BONUS (era langa cutia cu zahar, ce sa si fac?!) cam 3 linguri de mac!

Salivati? mai este! Inca 4-6 ore de stat la frigider. Sau peste noapte. Normal ca se pot face cheesecake-uri si mai usor de atat, da’ nu-mi plac mie la fel de mult. Si normal ca nu tre’ sa fie bombe calorice! Dar e bine sa nu aspiri prea des la titlul de “cel mai sanatos mort din cimitir”.

A, si cumva virusata de curcubeul de la tortul de saptamana trecuta, m-a apucat decoratul cu un papaya, luat la reducere vineri. Mai pe sleau, un fruct trist de peste mari si tari, foarte aratos, dar foarte insipid!

Macar in interior arata bine dragul de cheesecake. Cam ca un studiu al morfologiei scoartei, dar nu mi-a afectat deloc pofta de a-l infuleca pe loc! Si nici grija ca s-ar putea rasturna, grasunul peste blatul subtire, nu m-a tinut deoparte. Poate, daca nu mancam jumatate din pachetul de biscuiti, chiar va puteam arata cum fac eu un cheesecake reusit (*-*). Da’ nu-i bai, vorba bunicului! Bun fu! Si mult! Si acu’ nu veti mai vedea o vreme deserturi pe blog, ca am mancat cat pentru o luna..Numa’ zic!

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s