Pâine fericită! (*-* paine din seminte *-*)

Pentru cand va e foame de lup sau doar pofta de paine cu unt, pentru cand ploua si e rece si vreti sa va umpleti casa cu miros de bunatati si pentru cand vreti sa faceti ca danezii, incercati reteta asta. E absolut geniala!

This slideshow requires JavaScript.

De painea nordicilor mai auzisem eu. Dar in afara de painea finlandeza deshidratata de la Lidl, n-am gustat nimic similar. Si cand am primit reteta asta de la o prietena, s-a produs o revelatie in mintea mea! Painea nu tre sa aiba doar faina si nu trebuie sa fie mereu ceva de scos din dieta. Poate fi cea mai gustoasa chestie mancata vreodata si cea mai satioasa. Mi-am zis ca daca danezii ar fi natia cea mai fericita de pe planeta, merita clar sa incerc o reteta de la ei.

E simpla, rapida (minus timpul de sezut peste noapte :P) si chiar ieftina. Deci, cum arata noua paine din casa zmeica? Seminte + chestii lichide, astfel impartite:

  • 1 cana / cam 13o g seminte de floarea soarelui
  • 1/2 cana de seminte de in (90 g)
  • 1/2 cana alune, nuci sau migdale
  • 1 cana si jumatate de fulgi moi de ovaz (gasiti usor la Kaufland)
  • 2 linguri de seminte de chia
  • 4 linguri de tarate de psyllium (da, Moco si Tania, in sfarsit am gasit o utilizare acceptabila pt psyllium)
  • 1 lingura si jumatate de sare (2 linguri,daca preferati mai sarata painea)
  • 1 lingurita miere sau 5 picaturi de stevie
  • 3 linguri de ulei de cocos topit (probabil merge si cu alte uleiuri alimentare)
  • 1 cana apa (in jur de 350 ml)

Ce faceti cu ele? Pai, amestecati toate ingredientele uscate, apoi turnati peste cele umede. Si le omogenizati cu mana. Pe urma, le lasati asa vreo 6 ore sau peste noapte. Nu in frigider.

Dupa expirarea timpului de hidratare, adaugati apa de 2 degete intr-o cana si amestecati inca putin compozitia rezultata. Luati o tava nu foarte lunga de chec (a mea e cam cat palma) si puneti in ea tot. O presati putin cu mana,ca sa fie mai densa. O lasati la cuptor in 2 etape: 30 min in tava de chec, apoi inca vreo 40 scoasa din tava, direct pe gratar, sau intr-o tava intinsa. Ca sa se coaca bine si sa se usuce cum trebuie compozitia. Evident, o supravegheati in reprizele astea de coacere, ca nu toate cuptoarele-s la fel. Al meu electricul, si-a facut treaba in parametrii astia. De-l porneam pe cel clasic, ma alegeam cu carbuni cu gust de nuca 😉

 

Dupa coacere, o lasati la racit vreo jumatate de ora. Sunteti de admirat daca ati reusit sa n-o epuizati intr-o ora…Si nu va doare rau stomacul dupa ora aia (*-*).

IF
IF

Note: 

  • Puteti jongla cu nucile puse in painea asta cat vreti. Iar semintele si ovazul le gasiti foarte usor si la preturi bune. Eu mi le iau cam toate de pe driedfruits.ro. Ori de la Mondus sau “Mama Natura” (in spatele mag. Sora). 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s