Granola, ola! (*-* muesli de casă *-*)

Si inca o reteta rapida si scurta, de citit o data si facut de zeci de ori: muesli in casa. Sau cum s-ar zice la teveu- granola! Adica un amestec tulburator de simplu (ah!) din cereale, nuci, fructe confiate si seminte. Toate facute-n casa (ca pe terasa era frig), colorate si sanatoase, cum ii place omului intreg la minte! Si la stomac!

This slideshow requires JavaScript.

Cand te mai coci la minti, capeti si o superputere intalnita mai ales la gurmanzii ce stiu si gati nitel: afli crudul adevar care demitizeaza tot- ca orice ce vezi in comert, poti face si tu acasa! Si nu oricum, ci mai bun! Si daca esti mare devorator matinal de terciuri si amestecuri de ovaz…sau esti pur si simplu un constipat notoriu si ti se impune consumul de fibre, macar sa le manci bine! (*** ar mai fi varianta in care ai prin preajma miniaturi de-ale tale si nu mai stii ce sa le dai ca sa manance sanatos: le faci ceva crocant si colorat si adio strambaturi!)

Cum? Cum am spus, tulburator de simplu: ulei de cocos, niste miere/indulcitor lichid, nuci, ovaz si 15 min de stat la cuptor.

Eu m-am aventurat la 2 feluri de muesli: de ciocolata si matcha. De matcha vi-am tot zis pe blog, nu va mai mirati atata de biata verzitura.

Muesli/ granola de cioco:

  • 2 linguri cu varf de ulei de cocos
  • cam 100 ml sirop de artar ori 3 linguri mari de miere (nu luati porcarii, luati d-alea de incredere)
  • 200 gr de ovaz (fulgi fini de ovaz)
  • 80-100 g nuci (caju, alune, migdale, nuci romanesti sau de alte natii, ce aveti acas’)
  • fulgi de cocos
  • 3 linguri cu varf de cacao
  • fulgi de cioco (sau cioco normala maruntita)-cati vreti. Eu am pus 100 gr.

Muesli/ granola de matcha

  • 2 linguri cu varf de ulei de cocos
  • cam 100 ml sirop de artar ori 3 linguri mari de miere (nu luati porcarii, luati d-alea de incredere)
  • 200 gr de ovaz (fulgi fini de ovaz)
  • 80-100 g nuci (caju, alune, migdale, nuci romanesti sau de alte natii, ce aveti acas’)
  • 2 linguri cu varf de matcha
  • susan prajit in tigaie (vreo 4 linguri sanatoase)
  • caise confiate, goji

IMG_5343-01

In oricare din variante, faceti la fel: amestecati uleiul de cocos (lichid, de la cum a stat pe calorifer, la aburi etc) cu siropul de artar, maruntiti putin nucile si adaugati-le si pe ele. Puneti apoi fulgii de ovaz si toate cele care mai incap in imaginatia voastra si-n bol.

Dar fiti destepti si nu puneti stafide, ca mine, ca se umfla in cuptor ca o closca nebuna! Si se ard si pute-n casa si strica tot! Fir-ar ele de stafide!

Toate astea se amesteca bine si se intind pe o foaia de copt intr-o tava lata. Se pun la cuptor (200 de grade) cam 15, max 20 min. Si cu multa bagare de seama! Insist: cu supraveghere atenta!

Cand constati ca incep sa se rumeneasca, le iei repede de acolo si le lasi putin la racit. Nu te grabi sa le iei si din tava, fa ca ardelenii. Lasa-le la hodinit si abia pe urma le dai ghes cu o spatula. Sa te bucuri de cat de crocante au iesit. Se usuca ele cat stau in cuptor si se formeaza niste bulgarasi deliciosi; fa si vezi (*-*).

Pe cele cu matcha le-am amestecat si cu niste goji si caise confiate, inainte de a le pune in borcanul cu cereale.

Le asezi cuminti intr-un borcan d-al’ in care ai primit de la bunici muraturile (spalat bine, evident!). Si le pui niste hartie de copt pe post de capac. Scrie si oarece haios pe hartia aia, ca sa-ti faci cu mana ta diminetile mai frumoase (*-*)!

Toarna lapte sau iaurt peste muesli si fa-ti ziua buna de dimineata 😉

 

Note (In ordinea revelatiilor si precizarilor):

  • Oaaaa, am realizat ca pot colora cuvintele! New toy!
  • Evident ca puteti jongla cu toate ingredientele de mai sus. Dupa ce-ati pus uleiul, indulcitorul si ovazul, adaugati tot ce credeti voi de cuviinta. Faceti-va de cap! si de bine!
  • Vi se pare ca difera putin granola de cioco din borcan de cea din pozele cu instructiuni? Nu e doar o parere, prima tura am ars-o si-am aruncat-o! Pentru ca stafide si pentru ca …cuptor!
  • Nu luati borcanul asta cu granola langa voi, la filme. Va va apuca o rontaiala greu de stapanit si ramaneti pe urma fara materie prima de mic dejun! 
  • Multumiri japonezului minunat pentru inspiratie;)
  • NOTA IMPORTANTA: mi-am facut temele mai tarziu si am aflat ca muesli si granola nu-s aceeasi treaba. Muesli nu-i copt, granola ii! Deci io granola-am facut: http://www.bonappetit.com/test-kitchen/cooking-tips/article/muesli-vs-granola.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s