Curiozități, Curiozități necesare

Obiceiuri sănătoase, ep.1: Apa fără plastic

Incep seria obiceiurilor sanatoase cu un subiect ce m-a macinat suficient de mult cat sa-mi fi facut o parere informata si sa incep sa-l predic oamenilor: apa fara plastic.

Apa fara plastic - site Mai Bine (1)

De cand mi s-a dat drumul in lume de sub aripa parinteasca, am mai aflat si eu una-alta despre planeta asta si cum sa traiesc responsabil. Mai pe sleau, am invatat cum sa nu fac din casa mea cotet. Ori deseurile de plastic pe care reusim sa le acumulam saptamanal, sunt fantastic de multe: sticle de plastic, tacamurile de la pranz, ambalajele de toate felurile…Poza aia cu pelicanul mort si plin de plastic ma bantuie si-acum!

Nu este asta o pledoarie pentru renuntarea la plastic sau reciclare selectiva, desi si ele-s la fel de importante, ci despre un lucru simplu: sa renuntam la apa imbuteliata in sticle de plastic. Da, un lucru aparent marunt la care poate nici n-ati apucat sa cugetati vreodata. Si la obsesia deja impamantenita ca apa de la robinet produce boli. Nu suntem intr-o tara din lumea a treia, nu traim in catune in care sa traversam munti sa bem apa.

Avem sub nas aceasta minune a lumii moderne: apa curenta. Dar din lene, graba, lipsa unei educatii adecvate, ne gasim mai mereu in mana cu o sticla de apa de 0.5…si pare cel mai firesc lucru din lume. Pentru ca era necesara o asemenea campanie, niste oameni din Iasi au inceput campania “Apa fara plastic”. Ei mi-au dat de gandit si din pricina lor ma voi apuca de experimentul meu de-o luna. Cateva din motive sunt insirate mai jos:

1.Apa de la robinet e buna!

Ganditi-va de ce nu beti apa de la robinet: pentru ca asa ati facut dintotdeauna sau pentru ca aveti confirmarea ca apa din propria casa nu e potabila? Ati incercat vreodata sa o beti? Sunt cateva orase la noi cu apa foarte buna. Am norocul sa traiesc in unul. Da, admit ca exista si zone in oras unde apa nu e sigura sau chiar are un gust propriu. Dar, in general, apa din localitati este controlata si respecta nite standarde de calitate!

Unde nu sunteti siguri pe calitatea apei, luati-va un recipient cu filtru si incepeti sa-l folositi cu sfintenie. Aici puteti vedea cateva sfaturi despre cum sa va alegeti filtrul de apa.Nu e usor, dar sper ca am trecut toti de stadiul ala al vietii in care ne durea-n fund de planeta si vedeam doar in filme ce-i reciclarea. Daca nici filtrul nu e o solutie, alegeti raul mai mic: va faceti stocuri de bidoane mari cu apa, dar plecati de acasa cu recipientul de apa pregatit. Ori faceti drumuri periodice la izvoarele din localitate. Stiu ca multi clujeni isi refac stocul de apa la izvorul Sf.Ion.

2.Tampeniile de marketing ale industriei apei imbuteliate

Stiti ca majoritatea obiceiurilor noastre de cumparare, sunt rodul unui marketing insistent? Avem formate niste automatisme de consum pe care nu ni le-am pus niciodata la indoiala…Ei bine, tot marketingul eficient ne-a invatat ca apa imbuteliata e mai sigura, mai buna si mai sanatoasa.

Nu ni s-a zis niciodata in campaniile magice ca, de cele mai multe ori, cea imbuteliata e de fapt apa de la robinet. Ca nu e cu nimic mai buna ca apa din propria casa. Sau ca la temperaturi extreme, substantele din PET-uri trec in apa. Nici ca e al dracului de scumpa, relativ cu cealalta alternativa mereu la indemana!

3.Producerea de deseuri

Prin mai multe canale…Ca apa sa ajunga de la locul de productie la noi, se transporta in camioane care polueaza. Plasticul produs ca apa sa fie imbuteliata va fi apoi aruncat. Desi avem impresia ca PET-urile se vor recicla, nu visam inca la sisteme organizate in acest sens la noi in tara. Si chiar daca am avea, sistemul risca sa devina suprasaturat. Natii mari ca SUA sau Mexic produc cantitati foarte mari de asemenea deseuri, la care nu le mai fac fata. San Francisco a priceput pericolul si a interzis vanzarea de apa imbuteliata in sticle de plastic la inceputul ui 2016.

Pentru o varianta prescurtata, ascultati-l pe acest domn cu voce de telenciclopedie sau luati aminte la imaginea de mai jos:

maxresdefault

Iesenii au inceput apa fara plastic, iar eu am ales sa incep cu luna mea fara apa in plastic.

Pe principiul crearii de obiceiuri sanatoase, voi face treaba asta o luna. O luna va fi suficient sa-mi intre-n obicei. O luna de apa fara plastic va deveni un an si un an se va face curand ceva firesc pentru viata de zi cu zi. Voi urma cateva principii de bun simt, pe care va provoc sa le urmati si voi. Acolo unde e posibil, toate. Unde nu, gasiti alternative sau initiati chiar voi campanii similare cu cei din Iasi:

1. Beau apa de la robinet

In masura in care acest lucru e posibil, cum ziceam mai sus (*-*).

2.Iau cu mine peste tot, o sticla pentru apa

Luati-va un recipient de apa mereu cu voi (de preferat din sticla, ori dintr-un plastic biodegradabil). Veti fi simultan mai organizati si mai putin comozi.

  3. Evit cat pot de mult recipientele din plastic

Renunt la a bea apa din pahare de unica folosinta si cumparat apa la flacon. La job, beau apa din cani sau din sticla mea verde.

4. In localuri, evit sa cumpar apa imbuteliata

Chiar si in recipiente de sticla. Acolo unde e posibil, voi cere apa de la robinet. Restaurantele ar trebui sa serveasca clientilor apa de la robinet. In strainatate asta se intampla deja, la noi iti va si tie rusine sa ceri, si celor de la restaurant sa-ti dea.

Dar localurile sunt modelate de clienti si nu invers. Asa ca mai multi oameni care vor cere apa de la robinet, va insemna mai multa responsabilizare. Va provoc ca data viitoare cand un chelner va intreaba daca vreti apa plata sau minerala, sa raspundeti politicos: “de la robinet, multumesc!”.

5. Le spun si altora despre idee

Cel mai simplu si mai contagios, prin Facebook. Unde tocmai ce-am creat un event de dat lumii: https://www.facebook.com/events/957090981005810/. Daca te-ai hotarat sa te apuci si tu de acest experiment, da JOIN si adauga-ti perioada lunii tale fara apa-n plastic. A mea e 25.o1 – 25.02. Si ma tin de ea! Nu va fi nici prea usor si nici comod! Dar clar nu va fi imposibil! Revin deci aici cu impresii, dupa 25 februarie.

Hidratare placuta si responsabila!

 

 

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Obiceiuri sănătoase, ep.1: Apa fără plastic”

  1. Pe cât de mult susțin această campanie, consumând apă de la robinet în orașul din care provin (Brașov) pot spune că până nu vom avea un proces mai bun de filtrare al apei la stațiile de tratare sunt sceptic la siguranța apei de la robinet în anumite zone ale țării care folosesc prea mult clor pentru tratare. Acest clor intr în reacție cu alte substanțe din apă care poate da naștere unor substanțe numite trihalometani (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1257669/) . Acești trihalometani nu pot fi eliminați de majoritatea filtrelor pe care i-am văzut listați în articolul de mai sus. Propun mai degrabă o schimbare a modului de tratare a apei în stațiile de tratare ale fiecărui oraș și de ce nu, și o schimbare a țevilor în care apa este transportată. Acuma, dacă luăm în calcul efectele substanțelor care pot apărea în PET-uri la temperaturi mai mari de 25-30 de grade, printre care și PCB-urile, care-s foarte toxice pentru organism ca având același efect asupra organismului aș alege răul cel mai ieftin :)).

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s