Bunătăți în casă, Desert, Salate și maglavaisuri

Idei de hrănit mai multe guri (*-*)

Si-acu, pana nu ne apuca ianuarie, sa survolam nitel recent incheiatul festin festiv. Ca poate va vin niste idei pe ultima suta pentru masa de Revelion.

Ori pentru alte reuniuni cu mancare ce se arata la orizont, anuntate sau mai rau,  ad-hoc…Incropelile-s delicioase si rapide, dar variate, ca sa multumim toate gusturile si burtile.

This slideshow requires JavaScript.

De fapt, sa fim sinceri: au fost atat de diverse, ca ma doare mintea doar sa le enumar. A fost un soi de global village mai degraba (ca la mine-n cap): eggnog englezesc, tort cu matcha de la japoni, virsli unguresti (banuiesc..), pigs in a blanket americani, jumari romanesti – de toate pentru toti! Si sa purcedem la detaliile aferente:

  • salata de telina (1 telina medie, 1/2 mar si 1 morcov mic + 2 linguri smantana + 2 lg. mustar). Se razuiesc toate legumele, se amesteca si se pune in tulpini de telina. Mai exact apio. De fapt, daca aveti apio acasa, puteti tranti pe ele tot soiul de creme si branze pe post de aperitiv. Pot fi folosite si-n loc de tacamuri 😉
  • pate de pui (ca aici, dar gatit de sarbatoare). Adica pus rodie, salvie si coaja de portocala rasa deasupra)
  • bruschete aromate. Felii de paine stropita cu niste ulei de masline, si frecata cu crengute de rozmarin, date la cuptor pret de 5 minute. Si catei de usturoi pusi langa, daca are careva nostalgii de copilarie si vrea sa imbibe si usturoi in painea prajita.
  • jumari, muraturi si virsli de la Petry. De va faceti veacul prin Cluj, merita incercate produsele lor- sunt o firma din Mures cu produse traditionale. Noi am aflat de ei pentru ca doar acolo gasim in Cluj mult iubitii virsli (niste carnaciori grozavi!). Magazinul il gasiti la capat de Eroilor, paralel cu picioarele lui Funar – aka clopotul.

Daca va tenteaza niste virsli, ritualul e sa-i serviti cu mustar si boia!

  • porci inveliti– pesemne le e frig porcilor, de tre bagati in patura…n-am stat sa caut etimologia pentru pigs in a blanketdar am rezolvat multe situatii..apetisante cu ei. Pentru o tava, am folosit un pachet de carnaciori de bere si jumatate din pachetul de foietaj. Se invelesc in ce fel vreti carnatii in aluat, se ung cu galbenus si apoi se dau la cuptor pana se coace foietajul (20-30 min).

Iar cand ii serviti, se pune un bol cu sos langa, ca altfel n-are farmec. Sosul se face repejor cu dulceata de caise (1 lingura mare) + mustar Dijon (2 linguri cu varf). Ieftin si bun! Suna de parca fac reclama la parizer…

Bonus la reteta cu porcii astia e ca te distrezi si facandu-i, si mancandu-i. Plus, poti baga in foietaj orice fel de carnaciori poftesti. Noi am facut a 2a zi o portie cu aluatul si virsli ramase.

  • eggnog (lichiorul de oua)- cum va ziceam ieri…
  • cozonaci infloriti (cu caramel si nuca)- dupa reteta de aici, pe care o voi zmeiza curand, dar acu n-a fost vreme decat de executie ad-literam. Ies practic niste cozonaci similari cu baigli. E al naibii de usor, nu m-as fi asteptat in veci sa-mi iasa-nici comestibili, nici deliciosi! Dar e a 2-a oara cand fac reteta, prima oara validata chiar de bunica. Secretul e sa stea destul la dospit-si inainte de a-i framanta si inainte de a-i baga in cuptor!

Ei bine, am trisat putin. I-am umplut cu ce era prin casa: caramel, nu destula nuca, susan negru dat prin rasnita, si mei.

  • tort vegan cu banane, lapte de cocos si matcha (pentru ca brad!), ornat cu stil de unul din prieteni. Avea deasupra o crema din piure de castane. Dar reteta alta data;)

Oare de toate-am zis? Hmm, cred ca da! Oricum, detest sa-mi recitesc articolele! Sper sa va fi inspirat mai mult decat v-oi fi derutat;) Daca nu pentru masa de maine, pentru oricare alte ocazii de facut fata la o invazie de gurmanzi.

Si da, stiu ca nu-s cele mai bune poze de pe blog; de data asta, au fost facute pe fuga. Au venit invitatii mai repede si s-au intamplat in paralel si socializarea si pregatirea mesei. In astfel de momente, imi aduc mereu aminte ca prietenii nu-s musafiri. Is de-ai casei si pot s-ajute mereu si chiar sa faca gateala mai placuta…doar sa nu ajunga la tine hamesiti ori cherceliti 😉

Pana la urmatoarea mea sesiune de scris terapeutic, va las cu fanteziile [culinare!] de rev ale fiecaruia, cu un articol haios– de context si cu gandul la reteta de dorada in crusta de sare, ce-o voi executa maine!

Vorba aia: merry everything and a happy always!

Note:

  • aceste gateli au fost gata la timp cu ajutorul a 2 flacai minunati. Multe multumiri lor, mai ales pentru tona de vase spalate si tortul ornat cu precizie de code review 😉

 

Advertisements

1 thought on “Idei de hrănit mai multe guri (*-*)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s