Ad-hoc!, Desert, Salate și maglavaisuri, Ușor și sățios

Maglavais! (*-* salată ad-hoc și tartă *-*)

După patru zile de “nu părăsiți incinta și pijamaua!”, am rămas  cu o grămadă de bunătăți….a se citi-multe chestii nemâncate. Așa că, a trebuit să mă gândesc rapid la o soluție; de preferat, una comestibilă 🙂 Mi-am făcut deci, antrenamentul pentru infamele sărbători ce lasă-n urmă valuri de mâncare, care ajung invariabil la gunoi.

This slideshow requires JavaScript.

Despre risipa alimentară oi scrie cât de iute, că-s multe și importante de zis! Dar până atunci, să vă zic de maglavaisurile trântite ieri în farfurii: unul sărat și unul dulce.

Mai exact, 2 chestii curcubeice: salata cu rețetă de la creatoarea soțului, și o tartă-rețetă proprie (sigur v-ati prins deja din poze). Am început cu tarta, ca să pot face restul cât stă ea-n cuptor.

Tartă de resturi:

 • 1/2 pachet foietaj rămas prin frigider
 • fructe proaspete ori congelate, unt, zahăr brun, siropuri, condimente dulci și  puțină făină- cam orice combinație merge 🙂

Ca să iasă bine, e recomandat să ai în casă cel puțin o formă decentă de tartă (e ieftină tare și se găsește lejer în comerț) și ceva de întins aluatul. Plus nițică răbdare pentru montat toate cele de mai sus într-o formă apetisantă. Și să încălziți vreo 15 min. cuptorul.

Se-mparte în două aluatul, ca să ai 2 foi. Se strofoacă puțin pe masă până e subțire și maleabil, iar apoi se potrivește în tavă. O tavă bună va tăia capetele în forme ondulate simpatice, te mai face și artist.

Eu am pus morcovi-merg,că-s dulci, un amestec nevinovat de crumble (why the heck not?), afine de la Ana, smochine de la mami, scorțișoară, cacao, un amestec indian dulce-pișcăcios pentru ceai, coajă de portocală și lămâie, mentă rămasă de la un alt desert și niște salvie proaspătă. Apoi am acoperit tot cu încă o foaie pregătită dinainte (subțire și bine întinsă) și mi-am făcut de cap cu niște forme haioase.

Ce-a ieșit din combinația asta neortodoxă? Exact ce-am vrut eu să iasă: o derută plăcută de gusturi, care te lasă cu zâmbetul pe buze 😀 În 30 de min! A stat 20 de min la cuptor, timp în care am pus laolaltă salata.

Salată curcubeu:

 • porumb din conservă
 • ciuperci (eu le pun crude, dar merg și de la borcan)
 • măr (neapărat! e unul din secrete)
 • cașcaval tăiat cubulețe (secretul numărul 2)
 • morcovi (dacă îi aveți ca mine, rămași de la alte găteli)
 • șuncă (sau orice alte mortăciuni, de nu sunteti vegetarieni)
 • și orice altceva vă mai pare compatibil, din ce vi-a rămas prin frigider ori lada cu legume: avocado ce stă să piară, niște apio de 2 zile, 10 frunze de spanac rămase stinghere pe fundul unei caserole…

Cantitățile sunt variabile, relativ la ce vă place mai mult și ce gusturi preferați. Important e să nu uitați mărul și cașcavalul, plus dressingul de deasupra:

 • maioneza! dar incercați să mergeți pe varianta sănătoasă: ulei de măsline+iaurt (de preferat de soia, de la Alpro-vezi in Auchan). Dacă vă place și puteți îngurgita măncăruri cu maioneză, dați-i bice. Mie mi-a pierit pofta și toleranța la maioneză cu anii 🙂

Pe scurt: mărunțiti legumele și le scăldați în dressing, apoi le savurați imediat!

Pffff, nu-i ăsta un sentiment plăcut- să nu trebuiască să arunci mâncare și s-o scoți basma curată c-o salată și-un dulce deodată? Îți vine să lași în mod deliberat resturi prin frigider, ca să-ți dea și pe viitor elanuri d-astea creative ;).

Note:

 • pentru a vă bucura  de ea, e recomandat să serviți salata de-ndată ce e gata. Nu rezistă prea bine in frigider și nicidecum, mai mult de-o zi!
 • dacă vede mama soacră ce-am făcut din rețeta ei de salată de sărbători, e posibil să rămân flămândă anul ăsta. Deși nu-mi tare place maioneza din ea, are clar o textură și-un gust minunat în rest .)
 • cu toate că am dezvoltat o mică obsesie din a nu irosi mâncarea, voi încerca să prepar singură aluatul de foietaj pe viitor. Dacă e de ales între a face ceva în casă, și a cumpăra, o să aleg mereu prima variantă
 • pentru că m-am pornit pe tema risipei si valorificării resturilor de mâncare, o să urmeze curând o invazie de sfaturi și recomandări utile pe tema asta, ca să pregătim și planuri B pentru mesele de sărbători.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s