Desert, Exotisme

Ce m-o pus Ade să fac (*-* foietaj cu mere *-*)

Ce se întâmplă când le spui prietenilor că faci experimente culinare și mai ai și blog despre asta? Vin cu tot soiul de idei. Una din ele e de la Ade (aka Năsuc), care a văzut un clip pe net despre foietaje in formă de trandafir, umplute cu mere.

Toate bune și frumoase, doar că eu evit foietajele cam la fel de vehement ca și cola-ul. Plus, evit să coc orice e alb și tre să devină rumen, pentru că dispun de un cuptor absolut retard. Da’ curiozitatea primează mai mereu în bucătărie, ce pot face?…

Am pregătit deci metodic merele, foietajul și alte umpluturi. Ade, să se noteze ca domnul soț a insistat, era în primul rând o provocare estetică.

DSC_3914

Am folosit:

  • 4 mere
  • 1 foaie de patiserie (din 2, câte sunt de obicei în pachet)
  • dulceață de zmeură (orice dulceață e ok)
  • lămâie
  • și apoi mici ingrediente semi-secrete: nuci pecan, mentă proaspătă și mei decorticat
  • + magica tavă de brioșe…deja îmi dă coșmaruri!

DSC_3917

Toată munca de pregătire a fost executată cu stil de mai sus numitul, așa că eu am dat doar indicații și click pe camera.

Merele au fost tăiate felii subțiri și puse la înmuiat în sucul de la o lămîie + apă cât să le acopere. Au stat așa 2 minute în cuptorul deja pornit pentru coacere. Ca să se înmoaie și sa se plieze cum trebuie pe urmă.DSC_3919Au fost tăiate fâșii (e foarte tare să poți folosi diateza pasivă când chipurile- gătești)…
DSC_3920 DSC_3921

Și le ungi cu dulcețuri, da’ nu foarte tare, ca nu vrei să-ți iasă niste trandafiri umezi (*** nu-mi asum responsabilitatea pentru transpunerea vizuală în creierele voastre a acestei expresii).DSC_3922

DSC_3925

Ca să mergi la sigur și să-ți surărinzi papilele gustative, adaugă ce te mai taie capul: eu am pus nuci pecan pentru gustul de nuci coapte, mentă proaspătă-pentru că e o idee bună oricând, și meiul pentru a face florile de foietaj crocante. Fiți creativi, că este loc în rețeta asta.

DSC_3936

După ce se aștern cu migală fellile de măr (și dând din cur pe muzică), îndoi fâșia de aluat pe la jumătate, să-i faci suport mărului. Și rulezi, sperând că nu s-a rupe și strica tot :D.DSC_3930

DSC_3932 Pe urmă așezi repede trandafirul în găurile de brioșă (nu uita să dai cu unt întâi).DSC_3934Dintr-o foaie de foietaj au ieși opt flori d-astea.
DSC_3939

Se dau la cuptor cam 30 de minute. Dacă aveți cuptor bun. La noi, odată intrate în cuptor, deserturile sunt aborbite într-un vortex și scap de acolo nu când sunt rumene și arată sănătos, ci când par să fie coapte și negre 😉DSC_3941

Cu toate astea, au fost delicioase. Iar menta aia din mijloc te face să zâmbești pe loc!
DSC_3943

Deci, Ade, cam asta a fost aventura cu florile de foietaj. Mulțumesc de sugestie, am hotărât să ne cumpărăm cuptor electric. Tzuc!

PS: vezi că nu-ți trimit așa ceva prin poștă 😛 Dar putem testa cuptorul tău pe ele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s